Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2015 17:28 - Билка Еньовче – полезни свойства и употреба
Автор: bilkata Категория: Други   
Прочетен: 2278 Коментари: 0 Гласове:
0



Еньовче (Galium verum)  е многогодишно растение от семейство Брошови. Неговата височина е от 15-80 см, с прави стъбла. Листата са тъмнозелени, лъскави, с остър връх, достигат до 8-12 см. Цветовете са яркожълти, малки, струпани в гъсти пирамидални съцветия и притежават аромат на мед.  Вирее в равнините и в ниските планински райони, до 1500 м надморска височина. Периодът на цъфтеж е от края на юни до август. На вкус е стипчив, горчив.

image

Еньовче (Galium verum)

За лекарствени цели се използват корените, стеблото и цветовете на еньовчето. Събира се по време на цъфтежа, . Суши се в добре проветриви топли помещения или на открито под навес, разстлано върху плат или хартия.

Растението има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, жлъчкогонно, диуретично, слабително, потогонно, общеукрепващо, естрогенно, кръвоспиращо и успокояващо действие, стимулира заздравяването на рани.

Лечение с еньовче:

Надземна част: при гастроентерит, скрофулоза : външно – при дерматоза и дерматити.

В народната медицина надземната част на популярната билка еньовче се препоръчва под формата на суспензия да се използва външно при: рак на гърдата, хронични язви, циреи, абсцеси; Счукана на прах – при дизентерия; Изцедено на сок – при диабет; Външно – при карцином и като болкоуспокояващо при рак на кожата; Отвара – при нефрит, камъни в бъбреците и други бъбречни заболявания, отоци, диария, диспепсия, чревни колики, епилепсия, гърчове при деца, като успокоително при неврастения, хистерияВъншно и вътрешно – при скрофулоза, кожни заболявания, язви, абсцеси.

Стъблата и листата на еньовчето се използва външно (на прах) – язви и рани.

Стъбла, листа, цветове – като мехлем от сока – при абсцеси, рани.

В народната медицина лятото се използва сок от еньовче 15-20 мл по 3 пъти на ден, а през зимата се използва отвара от билката, в съотношение 1:20. Взима се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно при бъбречни заболявания, отоци, циреи, екземи, рак, трудно заздравяващи рани и язви. Сокът от еньовче има силни кръвоспиращи свойства.

Настойка от еньовче: 4 супени лъжици от билката се заливат с 400 мл вряща вода, оставят се за 4 часа след което се прецеждат. Използва се за къпане, миене и лосиони за кожни заболявания, рани и язви.

Сок от еньовче: приемайте по 2 чаени лъжици пресен сок 3 пъти на ден с 1 чаена лъжичка мед, след ядене.

Крем за мазане от цветове на еньовче: 10 гр. изсушен материал се стрива в хаванче със 100 гр. прясно безсолно масло.

Внимание! Растението е отровно периода на цъфтеж! Предизвика масово заболяване на кози и овце по планински пасища

Източник: www.magazinbilka.com/blog/



Тагове:   здраве,   цена,   билка,   енъовче,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bilkata
Категория: Други
Прочетен: 39070
Постинги: 16
Коментари: 2
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930