Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2014 22:12 - Как да си направим кристален дезодорант от стипца
Автор: bilkata Категория: Хоби   
Прочетен: 6436 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.03.2015 15:32


Какво представлява кристалния дезодорант и как да си направим в домашни условия?

Кристалните дезодоранти стават все по-популярни в последно време. Те са изключително ефективни срещу изпотяване, неприятна миризма от тялото, против акне, като кръвоспиращо средство. Харесвани са, защото  нямат миризма, не оставят следи по дрехите и не предизвикват алергични реакции. За съжаление те се продават на неоправдано висока цена и не всеки може си ги позволи. Всъщност тези „дезодоранти” са изцяло направени от вулканичния минерал стипца (alum), който е сравнително евтин, и е полезен дори и в натуралното си състояние – на малки бучки или на прах. По-надолу може да видите една лесна рецепта с която сами да си направите такъв дезодорант. Освен това, тя е и забавление за децата, които ще се забавляват с така нареченото „отглеждане на кристали”

image

Латинското име на стипцата е Alum. В състава и влизат 1 молекула алуминий, 1 молекула калий, 4 молекули сяра и 12 молекули вода


Инструкции: 

Ще са ви необходими само:
– Стипца на прах или на дребни кристали
– Стъклен буркан
– Тиган и лъжица
– Плитък съд
– Кърпа или друго парче плат за покриване

  1.  Намерете съставките, които ще ви трябват за да направите кристала. Потърсете стипца в аптеките или в онлайн магазин, където е по-вероятно да я откриете. Ако стипцата е на кристали, изберете най-големите 1 или 2 кристала и ги отделете настрани, а останалите може да ги счукате на прах в хаванче.
  2.  Намерете подходящо място за отглеждането на кристалите. Стипцата се нуждае от топло и по възможност слънчево място  в която да расте на спокойствие.
  3.  Смесете стипца с водата, като на 2 чаши вода добавите около 125 гр. стипца на прах. Разбърквайте  над средно нагрят котлон, докато прахът се разтвори напълно. След това бавно добавяйте още стипца,  докато спре да се разтваря във водата.
  4. Изчакайте разтвора да се охлади и след това се изсипете част от него в плитка чиния, а останалите в стъклен буркан. Добавете още една супена лъжица стипца в буркана и разбъркайте. Използвайте чиста кърпа за покриване на буркана, и го оставете настрани. Не покривайте разтвора в плитката чиния.
    (Ако в точка 1 сте отделили големи кристали, може да не сипвате част от разтвора в плитък съд, а да я сложите в 2 буркана и да използвате кристалите в т. 6, пропускайки процедурата в т. 5)
  5. Изчакайте вашите кристали да пораснат. Това ще отнеме няколко дни. След като разтворът се изпари напълно от плитката чиния ще имате няколко „кристали-семена“, от които да изберете. Вземете най-големият, от който ще  порастат други.
  6. Вържете конец около „кристала-семе“,  който сте избрали и го потопете в разтвора, съхранен в стъкления буркан. Поставете буркана на слънце или до топлинен източник.
  7. Цикълът на растеж отнема около 2 седмици. След  това може да извадите кристала от разтвора и да го използвате!

Може да засилите растежа на кристалите с помощта на дълбока купа с тясна основа. Това ще принуди кристалите да растат нагоре, вместо настрани.

image

Кристали стипца

 
Източник: http://www.magazinbilka.com/blog/


 

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bilkata
Категория: Други
Прочетен: 39083
Постинги: 16
Коментари: 2
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930